Нов политически субект, който ще „обере” онази част от левицата, нежелаеща да има нищо общо с олигархията, ще стъпи на сцената през есента, обяви бившият „червен” депутат Татяна Доначева.

„Започнали сме да работим по нещо, което да приключи отношенията ни с „Позитано” по един цивилизован и възпитан начин, без да има обидени. Но същевременно да се погрижим за представителството на тази част от левицата, която не желае да бъде обвързана с олигархия и не желае да бъде наричана „обслужващ олигархичен персонал”, заяви Дончева пред БНТ.

Като инициатор на „Движение 21” тя допълни, че „организационните упражнения” ще приключат до септември-октомври, а новият политически субект ще бъде именно около него.

„Изходът за левицата минава само през две възможни решения - едното решение е смяна на ръководството на БСП, другото решение е създаването на нов субект. Смяна на ръководството на БСП смятам, че е невъзможна. Не защото не сме опитвали. „Аз мисля, че съм дала доказателства - във връзка и с въпроса ви "Защо стоите в БСП?" - има много среди в левицата, които много искат промяната да настъпи вътре в партията”, каза още Дончева.

„Нашият проблем - български, е нездравословната категорична обвързаност на олигархията с ключовите политически субекти. И според мен създаването на нови субекти трябва да отговори на нуждата да прекъснем тази зависимост. Защото ако прекъснем тази зависимост, ние ще се изправим пред възможността да взимаме автентични политически решения, съобразени със ситуацията в България”, допълни още лидерът на „Движение 21”.

Татяна Дончева подчерта още, че е абсолютно задължителна и промяна в Изборния кодекс: „Аз смятам, че трябва да се акцентира върху машинното гласуване. Нашият проблем е усъвършенстваната технология на фалшифициране на изборите.”