„Надбягване с един кон не е истинско състезание”. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира в „Лице в лице” по bTV казуса с обществената поръчка за 50 млн. лв. за охраната на „Български пощи”, дадена на единствения кандидат - "ВИП Секюрити", без конкурс.

„Познавайки системата, по която работят всички одитори, когато има само един кандидат, се вдигат т. нар. червени знаменца. Според всички инструкции, такава процедура се гледа много детайлно”, каза Дончев, който обеща до две седмици да направи проверка на случая и да коментира детайлно и с категоричност.

„Всички, които ползват услугите на „Български пощи”, като мен са гледали този материал, както и работещите там. Един подобен скандал в такава институция отеква като през рупор”, продължи той и сподели, че е получавал сигнали преди време за същия случай.

По темата за пенсионната реформа, чийто модел се очаква да бъде представен до края март, Дончев каза: „Когато имаме две коренно различни виждания по един и същи въпрос, боя се, че тук има дори 3-4, тотален консенсус е невъзможен. Тук става въпрос за компромис”.

Вицепремиерът отрече на това правителство да му липсва смелост да наложи своята пенсионна реформа: „Само преди няколко седмици подчертах, че най-голямото предизвикателство е как да съчетаем стабилността с реформите. Как да се държи правият курс на лодката, без да се обърне на едната или на другата страна. И тук говорим не само за политическа стабилност, но и за обществена и икономическа. Когато на километри близост се тресе от кризи, голямото предимство е стабилността. Това не означава отказ от реформи. Мога да го повторя. Това не означава отказ от реформи. Но е една причина да бъдем по-внимателни”.

По думите му има дълъг списък със започнати реформи, но здравеопазването е една от големите „болки и драми”. Като друга област, която наложително има нужда от промяна, той посочи образованието.