Критичният въпрос е дали довършването на това, което е започнато като електронно правителство и електронното правосъдие, да бъде финансирано със средства от европейските фондове. За нас отговорът на този въпрос е категорично "да", коментира депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев след заседанието на КСНС.

Електронното правосъдие и електронното правителство трябва да се финансират със средства от бъдещата оперативна програма "Добро управление", подчерта Дончев, цитиран от БГНЕС.

„По кохезионната политика очакваме от ЕС 7,5 милиарда евро без националното съфинансиране, тоест малко повече пари през този програмен период. Разчетите, направени през последната година, показват, че те са достатъчни да бъдат финансирани и "Хемус" и тунела под "Шипка", включително и електронното правителство и електронното правосъдие”, коментира още бившият министър по еврофондовете.

Според Дончев, самият текст на декларацията, приета на КСНС, „предполага ангажимент в тази посока, но при следващите седмици изключително внимателно трябва да се следи всеки от тези приоритети дали е залегнал в споразумението за партньорство и в оперативните програми”.