Почетният пожизнен председател на ДПС Ахмед Доган и лидерът на партията Лютви Местан са фаворити за челните места в партийните листи в региона на Кърджали. Двамата са предложени от абсолютно всички местни и общински съвети на движението, уточни областният лидер на ДПС в областния град Бахри Юмер, цитиран от БГНЕС.

След края на общинските събрания на структурите в Кърджали, Крумовград, Момчилград и Джебел стана ясно, че челната тройка сред избраниците от ДПС се оформя от бившия младежки лидер Салиха Емин. В понеделник ще бъдат излъчени номинациите в Ардино, Кирково и Черноочене.

Седемте общински структури трябва да излъчат по трима кандидати за депутати, без да обсъждат Доган и Местан. Централният предизборен щаб ще пресее всички 21 предложени, за да останат 10 имена в листата на Кърджалийския избирателен район. Вероятно това ще стане на 8 април в централата на партията в столицата.

В Кърджали освен Салиха Емин номинираха Муса Юсуф и Айхан Етем. В Крумовград бяха издигнати кандидатурите на председателя на Общинския съвет Метин Байрамали, зам.-кмета Абидин Хаджимехмед и отново младежкия лидер Емин. В Момчилград са излъчени бившият кмет и настоящ партиен лидер Ердинч Хайрула, зам.-кметът Ерол Мехмед и Мукадес Налбант. В Джебел - Салиха Емин, Джейхан Ибрямов и Неджми Али.

За подготовката за парламентарния вот сред изселниците вече е заминал координаторът на ДПС Исмет Исмаил. Той наследи поста, след като Енвер Хатипоглу се присъедини към Касим Дал, който заедно с Корман Исмаилов основа Народна партия „Свобода и достойнство”.

Стартирало е подаването на заявленията за участие в гласуването на 12 май в градовете, където живеят големи компактни маси от хора с двойно гражданство. За откриването на изборна секция в дипломатическите мисии в Турция са необходими повече от 20 заявления, за разкриване на СИК в други помещения – най-малко 100, обясни Бахри Юмер.

Изселниците в южната съседка подкрепиха ДПС на изборите през 2009 г. с 40 000 гласа, а президента Георги Първанов – с около 88 000.

Избирателните списъци в Кърджалийско съдържат 254 697 имена на гласоподаватели. Около 90 000 от тях обаче ще стигнат до урните след актуализирането на данните със справка на ГРАО за лицата с постоянен адрес в района. По-голямата част от хората са т.нар. „двойни" граждани – изселници в Турция, които имат и български документи за самоличност.

Областният лидер на ДПС в Кърджали подчерта, че организацията му настоява в деня на вота да има наблюдатели от ОССЕ. „Държим на тяхното присъствие, тъй като имаме сериозни опасения от подмяна и манипулации на изборния процес. Скандализирани сме от факта, че доскорошният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е председател на националния предизборен щаб на ГЕРБ и се движи навсякъде с охрана,” каза Бахри Юмер и изтъкна, че е получил 200 заплахи за живота си, а не 20 като бившия вътрешен министър.