На територията на центъра за бежанци в Харманли наличието на болни от различни заболявания не надхвърля процента на болни граждани в населените места на територията на България. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците.

Раните по кожата на някои от настанените в центъра не са в резултат на заразно заболяване, а просто на лоша хигиена, подчерта тя.

От днес бежанският център в Харманли е временно затворен. Официално той не е под карантина, но 3-те хиляди чужденци, настанени там, нямат право да го напускат.

Взета е превантивна мярка, за да се успокоят гражданите в Харманли, обясни Първанова за временното затваряне на центъра.

Очаква се  до края на седмицата лекарите да влязат в лагера, за да преглеждат бежанците, каза пред  bTVд-р Соня Димитрова, директор на Районната здравна инспекция в Хасково.

Мярката е безпрецедентна и е в отговор на страховете на местните от зарази и на последвалите протести. Местните хора обаче продължават да се опасяват за здравето си.

Съществува и опасност бежанците да продължават да напускат лагера. 

Има ограда, която липсва, призна Първанова. 175 декара е центърът в Харманли и не е ограден напълно.  До 14 декември ще бъде направена ограда за една част, но остава участък от 100 метра, където няма и там ще трябва да има полиция, уточни председателят на Агенцията за бежанците.

Агенцията за бежанците има сключен договор с фирма за охрана, която осигурява 55 служители за целия център, разпределени по постове. От снощи е усилена охраната от частната охранителна фирма, вече има постове на жандармерията и има увеличение на полицейските патрули, посочи Петя Първанова.

Центърът ще остане затворен, докато не бъдат изследвани всички лица, за които има каквото и да е съмнение, включително и такива, които са видимо здрави, но са били контактни, заяви тя.

От началото на годината там са регистрирани 8 случая на малария, като последният е от миналата седмица, каза още д-р Соня Димитрова. Направени са 1400 изследвания за болестта през лятото, а в момента такова изследване не е необходимо, тъй като заболяването е със сезонен характер.

Специалистите от ВМА, които миналата седмица извършваха прегледи в центъра, не откриха масова зараза.