От днес вече е технически възможно да получаваме газ от Гърция.

Благодарение на реконструираната компресорна станция в Петрич на страната ни могат да бъдат доставяни до 3 млн. куб. м синьо гориво дневно.

Това би задоволило 10% от пазара у нас.

След кризата с газовите доставки от Русия през 2009 г. връзката с Гърция беше модернизирана и потокът вече е реверсивен. Досега доставките оттам бяха възможност, която страната ни можеше да използва само при кризисни ситуации. Технически вече получаването на газ може да стане веднага.

„Тук трябва да е ясно едно – че това е възможност при необходимост – ако възникне такава необходимост ние имаме резервен вариант“, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На откриването, навръх рождения си ден, дойде и премиерът Бойко Борисов.

„Това, за което десетилетия говореха – диверсификация, ние го правим. На думи всеки е много силен, ние сме силни в делата“, подчерта той.

„Аз съм практик човек, там се намират двата крана, които гарантират, че повече България не може да остава на студено зимно време. Затова ние сме си свършили нашето домашно, направили сме си това, което трябва, и чакаме сега европейския газов хъб „Балкан“ да действа и да разпределя газа за региона. Така че не сме против никого, но сме си осигурили възможност да не бъдем заобикаляни, да не бъдем принуждавани и да създадем най-важното – конкуренция между доставчиците“, каза премиерът.

При тази инфраструктура, която изградихме, с тези компресорни станции, с тези капацитетни възможности, никой не може да заобиколи България повече. Всеки друг маршрут е десетки милиарди евро или долари, или рубли, кой както иска да го смята“, заяви министър-председателят.

По думите му, когато има няколко доставчици на газ, цената е една, а когато е само един – различна.

Предстои да се договори сключване на междусистемното споразумение между „Булгартрансгаз“ и гръцкия мрежови оператор, което ще даде възможност за виртуална търговия с природен газ.