Действителните бежанците са не повече от 16-18%, всички останали нямат място в Европа и де юре, и де факто. Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба ген.-майор Димо Гяуров в студиото на „Тази сутрин”.

„Още преди 2-3 години беше ясно, че тези хора нямат намерение да се съобразяват. Либерална Европа трябваше да осъзнае, че тези хора нямат намерение да се съобразяват”, посочи той.

Според него в момента са нужни превенция, разбиране на другия, но и „капсулиране на границите на Европа”. „Европа вече е радикализирана, вече има тежки настроения срещу тези хора и те са резултат тъкмо от невземането на мерки (…) колкото по-бързо реагираме, толкова по-добре ще се предпазим от етнически сблъсъци”, посочи Гяуров.

Според него именно в тази посока са и новите значително по-сурови мерки срещу нелегалните имигранти, които Германия ще въведе. „Защо трябва да се пусне кръв, за да осъзнаем опасността? (…) Германското общество осъзнава, че няма да му се размине. Дано и българското общество да го осъзнае без да трябва да се случи нещо такова”, заяви бившият шеф на разузнаването.

В тази връзка той даде категоричната си оценка за случващото се у нас: „Нито професионалното, нито политическото ръководство на МВР и службите се справя. Границите текат, край Лъвов мост и Халите има хора с неясна самоличност”.

Каква трябва да бъде първата стъпка? „Обществен натиск върху политиците. Светът не е измислил кой знае колко много варианти, да изберем този, който ще се справи”.

Политическата ситуация у нас

Според Димо Гяуров не е имало начин ново правителство да бъде сформирано в рамките на този парламент. По думите му след президентските избори вече „мнозинството е разкапано”. Предсрочният вот пък е обвързан с много неизвестни – дали и как ще се представят евентуални и вече съществуващи политически проекти като тези на Слави Трифонов, Христо Иванов, Веселин Марешки и др.

Гяуров изрази мнение, че след проточилата се процедура на консултации при президента Росен Плевнелиев назначаването на служебно правителство с кратък мандат е загубило своя смисъл. Според него в тази връзка решението кабинетът „Борисов” да остане в оставка до встъпването в длъжност на Румен Радев не е нарушение на конституцията, а „въпрос на целесъобразност”.

В същото време обаче предложеното от държавния глава по-ранно назначаване на служебното правителство на неговия приемник може да е „в духа на закона”, но не е напълно коректно към „буквата на закона” и Димо Гяуров коментира, че не би посъветвал бившия началник на ВВС да приеме.

Ексшефът на разузнаването, който в миналото беше част от СДС, остро разкритикува някои от сегашните опити за възстановяване на десницата. Според него разпадът там е започнал още преди появата на Реформаторския блок, а обединението не е успяло да обърне тенденцията: „Не може да събереш едни стари известни муцуни, втръснали на публиката, и да очакваш да направят чудеса от храброст”. Именно заради това и очакванията на Димо Гяуров са РБ да не влезе в следващия парламент.

Според него лидерът на ДСБ Радан Кънев дължи отговори на десните избиратели, защото и той е „част от трика”, обвързал РБ с ГЕРБ във властта и „не може за една нощ да се преродиш”.

На този фон „Да, България” на Христо Иванов има друг проблем според Димо Гяуров – „Те заявиха, че там няма идеология. Като няма идеология, как правиш партия. Няма как да бъдеш ляв и десен едновременно, не ми се струва сериозно единствено желанието за преборване с корупцията да бъде водещата ти и единствена идеология. Не е сериозно да очакваме, че няколко симпатични момчета и момичета могат да променят състоянието на дясното”.