Лични подробности за психическото състояние на преживял катастрофа човек, недомлъвки и яростна защита на главния прокурор предложи в участието си в „Тази сутрин” представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов. Магистратът, който беше заподозрян, че поддържа есемес комуникация с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, призова председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов „да не се прави на Многострадалната Геновева”.

Съдия №1 поиска проверка на разговора в ЦУМ с участието на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Часове след това той беше посрещнат от маскирани младежи с истински агнешки главички в ръце пред ВСС, а по време на заседанието на кадровия орган 2 часа и половина беше обсъждан стар сигнал срещу него за натиск върху магистрати.

Мнозинството във ВСС в крайна сметка отхвърли предложението на опозицията.

„Прави се на смелчага, а когато беше в болницата се наложи да го нося на гръб от „Пирогов” до ВСС да си оттегля молбата. Такъв нож, какъвто заби в моя гръб, по същия мръснишки, долен начин, заби в гърба на главния прокурор. Ходех в болницата, няма да споделям къде го намерих, в какво състояние го намерих, той се отказа, прекъснахме процедурата, молехме му се да продължи…  Той беше умрял от страх”, продължи Узунов.

Той визира инцидента, в който пострада Панов, докато беше кандидат за поста председател на ВКС – автомобил го блъсна близо до дома му. Шофьорът, руски гражданин, закара съдията в болница. Панов първоначално се отказа от конкурса, но след това все пак реши да остане.

На въпроса от какво е бил „умрял от страх” (и защо разказва целия сюжет) Узунов опита да избяга от темата, като цитира оценката на бившия служебен премиер (и бивш съветник на ДПС) проф. Георги Близнашки: „Той е един пречупен човек”.

Представляващият ВСС „претопли” и друг стар скандал, в който някои медийни кръгове замесиха Лозан Панов – срещата на председателя на ВКС с адв. Иван Тодоров: „Убеждавам се във фалшивия морал на този човек – иска да знае какво е говорил главният прокурор в ЦУМ, но не иска да каже какво е говорил, кой го е завел под ръчичка в една известна адвокатска кантора в София, кантората на адв. Тодоров. Всички колеги знаят какви интереси в кадруването има тази кантора, какъв голям материален интерес има”.

Още в началото на миналата година адв. Тодоров излезе пред медиите и заяви, че не е приемал Лозан Панов в кабинета си. С разпечатки от „Виваком” той доказа и че не използва мобилния телефон, от който гореспоменатите медийни кръгове твърдяха, че е писал есемеси на шефа на ВКС.

Представляващият ВСС обаче призова медиите да разследват как са приключили делата, по които страна е кантората на адв.Тодоров: "Аз не знам, питам този моралист (Лозан Панов-б.р.) да каже!)".

Димитър Узунов омаловажи срещата на Сотир Цацаров с издател и с виден функционер на БСП, като посочи, че „тези хора не са адвокати, не са страни по дела, не са криминално проявени” – макар и двамата много бързо след избухването на скандала се оказаха клиенти на прокуратурата по различни разследвания.

По думите на представляващия „така се е случило”, че срещата да не е в прокуратурата, а в частен офис. Узунов подчерта, че с вчерашният отказ на ВСС да проверява обстоятелствата около разговора „показахме на олигархията, че този човек (Сотир Цацаров-б.р.) трябва да работи спо-кой-но!”.