Министрите са политически фигури, в МВР експертизата трябва да бъде на професионалното ръководство. Това заяви в студиото на „Лице в лице” председателят на парламентарната подкомисия за контрол на СРС и спецслужбите Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Повод за коментара му стана предложението на премиера Бойко Борисов на мястото на подалия оставка Веселин Вучков да застане вицепремиерът Румяна Бъчварова, която е социолог.

Като подчерта, че тя има добра комуникация с коалиционните партньори (заради участието си в преговорите „родили” правителството) и констатира, че жените са по-упорити, Лазаров лансира тезата, че с влизането на Бъчварова в МВР вече може да се говори за „външен поглед” и „граждански контрол”.

„Премиерът показа много бърз държавнически подход, просто днес той реши проблема”, заяви депутатът от ГЕРБ.

Той не атакува директно бившия силов министър, но подчерта, че посещенията на азербайджанския президент и на шефа на ФБР са отдавна планирани и темите от разговорите с тях са останали на заден план заради оставката.

Припомняме, на съвместния си брифинг с Илхам Алиев, Бойко Борисов си изпусна нервите и заяви, че е държан „за шлифера” в отговор на журналистически въпрос дали е отказал на Веселин Вучков да смени главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, защото е „държан” с компромати.

Днес министър-председателят поиска оставките на двамата. „Г-н Бойко Борисов още преди време каза, че иска да има спокойствие в държавата (...) Напрежението, което се създаде с подаването на оставката стана много по-голямо от търсеното спокойствие”, беше коментарът на депутата.

По думите му тепърва ще се водят разговори с Лазаров и Писанчев, а становището на правната служба към МС, че не могат да бъдат сменени (което стана повод за оставката на Веселин Вучков) „не е съдебен акт” и не бива да се третира като такова.

  • Борисов зове министрите: Когато си давате оставки, давайте ги накуп
  • Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
  • Веселин Вучков: Няма нищо драматично в оставката ми
  • "Екзотичното хрумване" Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков (ОБНОВЕНА)
  • МС внесе предложение за освобождаването на Веселин Вучков
  • БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор „Сигурност”
  • Бъчварова ще работи със заместниците на Вучков
  • Цветанов не говори с Плевнелиев за новите шефове в МВР и ДАНС, Борисов - вероятно
  • Оттеглянето на Лазаров и Писанчев: Натиск или достойна постъпка
  • Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев подадоха оставки (ОБНОВЕНА)