Ако не бъде приет Законът за МВР (ЗМВР), това ще доведе до дестабилизация на системата. Така смята вътрешният министър Цветлин Йовчев пред журналисти в коментарът по ветото върху закона, наложено от президента Росен Плевнелиев.

Йовчев отказа да коментира мотивите на ветото, но посочи, че ЗМВР решава редица проблеми, натрупани във силовото ведомство през годините. Според министъра, е важно законът да бъде приет, защото той налагал нов модел.

„Чрез него, който и да дойде като министър на вътрешните работи, няма да е в състояние да наложи тотален контрол върху подслушванията или кадровата политика в
министерството”, смята Йовчев. И добави, че законът е един от фундаменталните елементи на реформата, която се провежда в МВР.

В понеделник държавният глава върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от ЗМВР. Според него обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците. Законът породи широка обществена дискусия заради текстове, които създават предпоставки за нарушаване на основни права и свободи.

На въпрос колко време живот остава на настоящото правителство и ще успеят ли да се осъществят започнатите реформи в МВР, Йовчев отговори, че още преди два месеца Министерски съвет приел доклад за стъпките към трайни резултати в борбата срещу престъпността.

„Това са пет основни програми, които трябва да реализираме. Първата програма е превенция. Втората е за активно сътрудничество с гражданското общество. Третата програма е за интегритет. Четвъртата е за повишаване способностите на МВР и петата е за повишаване на доверието в министерството. До края на седмицата четири от тези пет програми ще бъдат разработени”, увери министърът.