Десният реформаторски блок, обявен преди около седмица от лидера на ДСБ Радан Кънев, има амбицията не просто да влезе в парламента и евентуално да участва в коалиция с „големите играчи” там, но да се бори за първото място при следващите парламентарни избори. Това обяви пред bTV самият Кънев, а мнението му получи подкрепата и на представители на други политически формации – вече заявили участие в „обединеното дясно”.

Според лидера на тъмносините, най-важната причина, която дава увереност на него и колегите му за успех на новия политически проект е фактът, че масово българският избирател остана непредставен в 42-рото Народно събрание.

„Ако успеем да направим блок, който да включва и хора извън партиите ни, тогава ще се борим със сигурност за първото място. Важното е да се осигури представителство на хората в управлението на страната. Който твърди, че това е проект на някой човек или група от интереси, греши и много се лъже. Ние всички се виждаме по площадите, наши привърженици постоянно ни подканваха да се обединим, и след като споделяме общи визии и принципи, нормално е да принесем тези разговори на маса”, заяви наследникът на Иван Костов.

Борислав Сандов от Партия на зелените подчерта най-важната цел на реформаторския блок в дясно - противопоставяне на олигархията.

„Само от площада това няма да стане, ние имаме визията как да го направим. Стана ясно вече, че протестът не е срещу партии, а е ценностен – срещу срастването на организираната престъпност с властта. НС реално не представлява обществения интерес – затова има необходимост вече 21 дни да сме на улицата. Обединението ни може да е полезен участник в тази барикада”, заяви Сандов.

Представителите на различните формации в новия блок подчертаха, че той е с отворен формат. ГЕРБ обаче категорично нямали място в него. „Не бихме се коалирали с ГЕРБ – те са носители на онези интереси, срещу които излизаме. Те покровителстват олигархията, която държи държавните пари – чрез банковия сектор, налагане на монополи в петролните доставки, ски съоръженията, транспорта и т.н.”, добави Сандов.

Мисълта му бе допълнена от Найден Зеленогорски, зам.-председател на „България на гражданите”, който подчерта, че обединението им „ще върне морала в политиката”. „Някои кръгове ги е страх, че няма да могат да дърпат конците. Ние няма да допуснем зависимости – затова още отсега търсят начин в зародиш да блокират този проект”, каза той.

Христо Панчугов от „Синьо единство” и Корман Исмаилов от „Свобода и достойнство” също подчертаха, че се включват в реформаторския блок с идеята да „разбият заблудата, че всички политици са еднакви”. „Политика у нас може да се прави различно – хората при нас нямат зависимости и изкарват сами парите си. Това ни обединява”, обобщи Панчугов.