„Още като станах министър видях, че един от основните проблеми в държавата е, че не сме достигнали това ниво на качество на проектиране, особено при изграждане на пътищата”. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на дискусионен форум на тема "Проектиране на пътната част на подучастъците на лот 3 на магистрала "Струма".

Това показват ежедневните ни срещи с проблеми, които възникват при строителството на пътищата втори и трети клас, на някои места по големите магистрални участъци, свързани например с липса на подземен кадастър, допълни министърът, цитирана от БТА. По тази причина при проектирането не са били констатирани определени проблеми, свързани с инженерната инфраструктура, и след това проектите се оскъпяват и държава има проблем с осигуряването на финансирането на съответните средства.

По отношение на лот 3 на магистрала "Струма" министърът напомни, че това ще е най-скъпият и сложен пътен проект у нас, заради изграждането на най-дългия шосеен тунел в Европа и втори в света с обща дължина над 15 километра. Министърът подчерта, че съоръжението ще е с две тръби, с по две ленти във всяка посока.

Лот 3 на магистралата е разделен на три подучастъка. Първият е от Благоевград до Крупник с дължина от 21 километра и тунел от около 2 километра до с. Железница. Прогнозната стойност на пътя без тунела е 150 млн.лева. Планира се търгът да бъде обявен през лятото, каза министърът. Индикативната стойност на тунела "Железница" е 200 млн. лева. Търгът за този тунел ще бъде обявен към края на годината или в началото на 2015 г., заради по-голямата сложност на проектирането, обясни министърът.

Вторият подучастък е между Крупник и Кресна е с дължина 22 километра и индикативна стойност - 1,1 млрд. лева. Около 15 километра ще е тунелът през Кресненското дефиле, което е част от НАТУРА 2000. Поръчката за избор на строител ще бъде обявена през ноември.

Третият подучастък е между Кресна и Сандански и е с дължина от 23 километра с прогнозна цена от 200 млн. лева. Предвижда се търгът да бъде обявен в средата на тази година, каза министърът. Тя уточни, че оповестените срокове са индикативни.