Близо 640 хиляди километра са изминали депутатите със служебните си автомобили за първите 6 месеца, откакто са на власт.

Справката, с която bTV разполага, е получена по Закона за достъп до обществената информация.

Ако трябва да бъдем точни, депутатите са изминали със служебните си автомобили точно 638 157 километра за почти половин година. Това се равнява на 16 обиколки на Екватора.

На първо място е Невин Хасан, от ДПС, район Силистра. Дамата е изминала над 25 300 километра. Следва Колегата й от ГЕРБ в Шумен Ралица Ангелова - с около 3000 километра по-малко. А съпартиецът й Любомир Христов е с над 16 хиляди навъртени километри.

Още две дами от Благоевград и Варна са в челните позиции с над 14 хиляди километра.

С колелото съм и съм за малко

Поговорка гласи „Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка." Изглежда депутатите са я направили и са се качили в служебните си коли.

„Сега чакам да се оправи с времето и сега ще идвам с велосипеда, защото аз в града се придвижвам с велосипеда”, каза зам.-шефът на НС от Реформаторския блок Иван Иванов.

От петък до началото на всяка седмица депутатите са из регионите си. Казват, че избирателите не се впечатляват от служебните коли.

„Аз съм Добрич, знаете ли на колко километра, прибирам се до Добрич, върша си работата и личната, и служебната, не виждам нищо сензационно в това.", контрира въпроса ни за своя „километраж” Валентин Иванов от Патриотичния фронт.

Сред дамите с над 20 хиляди километра е ГЕРБ-аджийката с район Шумен Ралица Ангелова: „Шумен е на 400 километра от София, така че е нормално. С мен пътуват колегите от Велико Търново и от Разград, така че не пътувам сама със служебния автомобил."

Някои използват колите за бързо придвижване между двете сгради на парламента – като Ферихан Ахмедова от ДПС.

За други пък служебния автомобил е мираж. „Трудно се докопваме до него, но все пак е малко една кола за цяла парламентарна група е малко, нали се сещате.", оплака се Петър Кадиев от АБВ.

Още сметки

Пътните разходи на депутатите, които са предпочели личните пред служебните автомобили са за близо 340 хиляди лв.

Заплатите за около половин година са за над 5 750 хиляди лв., а прословутите две трети, които се отделят за разходи като сътрудници например са за над 2 млн. 340 хиляди лв.