Трябва ли да отпадне депутатският имунитет заради инцидентите с лидера на „Атака” Волен Сидеров и дали полицаите са имали право да го задържат при нахлуването му в НАТФИЗ? По тези теми спориха в студиото на „Тази сутрин” по bTV депутати от ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок.

Според Валери Жаблянов от левицата не може заради един изолиран случай да се ограничават правата на народните представители. По думите му случилото се в НАТФИЗ в изборната нощ е показало професионалната неспособност на ръководството на МВР да „свърши нещо” и той препоръча то да си подаде оставката веднага.

Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче беше категоричен, че МВР е изпълнило закона максимално точно. В тази ситуация органите на реда намериха законосъобразния баланс, подчерта той.

Представителите на БСП и ГЕРБ се разминаха и в позициите си дали полицаите са имали право да задържат Волен Сидеров в НАТФИЗ. Жаблянов е на мнение, че лидерът на „Атака” е трябвало да бъде арестуван, докато според Кирилов това не е имало как да се случи заради депутатския му имунитет. „При тежко хулиганство би трябвало да бъде задържан. Той може да бъде задържан на място и след това прокуратурата да изпрати материалите на съответните органи”, посочи Жаблянов.

„Наказанието за тежко хулиганство е до 5 години, което е извън хипотезата за задържане в момента на извършване на деянието от народен представител, за което се изисква наказанието лишаване от свобода да е над 5 години. Затова полицията нито може да приложи полицейски мерки по Закона за МВР, нито може да изпълни мярка задържане под стража”, обясни Кирилов.

Волен Сидеров се опита заедно с хаоса, който беше създаден около изборите, да опорочи изборния резултат, смята Жаблянов.

Въпросът с имунитета на народните представители трябва да се преразгледа, подчерта Иван Иванов от Реформаторския блок

„Време е да разберем, че едно е да имаш функционален имунитет, тоест да задаваш парламентарни въпроси и да правиш свободно политически изказвания, но от друга страна, извън парламента сме граждани като всички други”, аргументира се той.

Според него със създаването на временна комисия към НС днес вероятно най-рано следващата сряда би трябвало имунитетът на Сидеров да падне.

„Факт е, че Сидеров злоупотреби в голяма степен със своето поведение. Дали това е политически фарс, или личностна девиация, той се държа по безобразен начин спрямо полицейската институция, прикривайки се зад почти абсолютния имунитет, който има. Полицията по-скоро го пазеше от хората и от самия него, да не си навреди сам”, заяви още Иванов.

Депутатският имунитет гарантира парламентарния характер на републиката и не дава на изпълнителната власт да извършва произвол спрямо представителите на народа. Когато представител на управляващите иска промяна на имунитета, това означава, че се готви промяна на политическия режим в държавата, посочи Жаблянов.

Няма безнаказаност на депутатите, поредица са случаите, в които депутатският имунитет е свален, дори доброволно от депутати, има съдени и заведени дела, отбеляза депутатът от БСП. Той подчерта, че депутатският имунитет не е персонална принадлежност на някого, а охранява самата институция парламент от произволите на изпълнителната власт.