Депутатска карта стана доказателство в съда по време на процеса срещу народния представител от ДПС Александър Методиев, известен като Бат’ Сали. Той е подсъдим за хулиганство и неизпълнение на полицейско разпореждане.

Навръх Великден депутатът Методиев заплашвал с уволнение полицаи от Костенец. Причината - спрели за проверка микробус с футболисти и написали акт на един от тях.  „Фразата е: „Ще ви уволня, след 3 дена ще се видим цивилни!”, доколкото си спомням...”, каза прокурор Дойчо Тарев и посочи, че Методиев е размахвал депутатската си карта.

Защитата обаче твърди, че Методиев само се легитимирал с картата. Полицаите били длъжни да му съдействат, тъй като им поискал справка.

„Държавните и местните органи и техните местни подразделения за длъжни да оказват съдействие. Това не е плашене. Това е легитимиране, че има правата да изисква...”, каза адв. Георги Лялев.

След пътния инцидент депутатът написал две съонщения на шефа на районното в Костенец, стана ясно в съда. Молбата му била двамата да се видят и да се разберат. Депутатът обясни, че двамата били съседи.

Ако вината на Методиев се докаже, по закон той може да получи до 3 години затвор.ю