Парламентът удължи до 10 ноември включително срока за предложения от народни представители на кандидати за инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет /ВСС/. Депутатите приеха промени в процедурните правила за предлагане, оповестяване, изслушване и за избор на инспектори в Инспектората към ВВС.

Правилата бяха одобрени на 18 септември и според първоначалното решение предложенията за инспектори трябваше да постъпят в 17-дневен срок.

Настоящите промени в срока се правят с цел да има повече време за подготовка на номинациите и изборът на инспекторите да не съвпадне с предизборната кампания, обясни председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов. Той припомни, че Народното събрание трябва да избере 10 инспектори с мнозинство две трети.

Депутатите ще заседават извънредно на 6 октомври от 11 до 18 часа, стана ясно още на днешното заседание.

В днешния пленарен ден депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Парламентарният контрол ще започне в 13.00 часа с участието на министрите Божидар Лукарски, Десислава Танева, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова и Красен Кралев.