Депутатите създадоха временна комисия за изработване на нов Изборен кодекс. Комисията беше създадена с пълно единодушие в пленарна зала – „за” гласуваха 87 депутати.

Председател на комисията ще е зам.-шефът на парламента Мая Манолова. Другите членове от Коалиция за България са Марина Тотева и Филип Попов. От ДПС в комисията ще участват Христо Бисеров, Четин Казак и Мустафа Карадайъ, а от „Атака” - Петър Петров, Павел Шопов и Явор Нотев.

Предвижда се комисията да е съставена на паритетен принцип – по трима депутати от всяка парламентарна група. В срок от 7 дни комисията ще трябва да приеме процедурни правила за работа с пряко участие на граждански организации. Срокът на действие на временната комисия ще е 3 месеца.

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за създаване на временна комисия за промени в Изборния кодекс. В гласуването участваха 83 народни представители, от които 1 – „за”, 81 – „против” и 1 – „въздържал се”.

„Действащият Изборен кодекс обслужва единствено и само партия ГЕРБ. Той беше написан с една цел – да осигури служебна победа на ГЕРБ, да си печатат бюлетини, да си организират индианска нишка, да впрегнат цялата държавна машина. Единствените хора, които реално не искат промяна в Изборния кодекс, е ГЕРБ”, заяви Манолова по време на дебатите преди гласуването на временната комисия.

По думите на зам.-председателя на парламента основната отговорност за това дали хората ще гласуват е и на Народното събрание. Манолова каза още, че й е струвало огромна решимост, за да подаде сигнала за Костинброд – „най-грандиозната в историята ни изборна манипулация”.

Георги Анастасов от БСП пък коментира от трибуната, че някои от исканията на протестиращите са предложени от олигарсите. Такова боло налагането на мажоритарна система. „Чуват се искания за намаляване броят на депутатите. Ако питате олигарсите, на тях им трябват един-двама депутати”, заяви Анастасов и посочи, че за първи път в историята на България толкова рано се изработва комисия за нов Изборен кодекс.