След продължително умуване кога да бъде прекъсната ваканцията на депутатите за извънредно заседание на парламента, наложило се след президентското вето върху актуализацията на бюджета, датата вече е известна. Заседанието бе насрочено за 16 август, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Извънредното заседание е по искане на 77 депутати от ГЕРБ. То ще започне в 10.00 часа. На него ще се проведе дебат по повод ветото на държавния глава и има за цел то да бъде преодоляно – с гласовете на най-малко 121 народни представители.

Преди ден на пресконференция депутатът от БСП Корнелия Нинова подчерта, че левицата е готова за сериозен дебат по темата, като очаква да чуе аргументите на опозиционната партия на Бойко Борисов. Самият експремиер настояваше за извънредно парламентарно заседание още по-рано – до 12 август, но молбата му не бе уважена.

Ден преди извънредното заседание, на 15 август, Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание също ще се събере. От 14.30 часа тя ще обсъжда наново „ремонта” на държавния бюджет за тази година.