Депутатите се събират извънредно, за да обсъдят актуализацията на бюджета на здравната каса и този на държавата. Под въпрос отново е кворумът в пленарната зала. Този път той зависи от БСП.

Предложението дойде в петък от ДПС и беше подкрепено от ГЕРБ. Искането не срещна подкрепа на мандатоносителя от БСП. Искане за ревизия дойде и от президента Росен Плевнелиев. Oт БСП продължавата да настояват, че се налага промяна в цифрите само на средствата за здравната каса. Социалистите дори заподозряха, че партньорите им от ДПС влизат в съглашателство с опонентите от ГЕРБ.

ГЕРБ и ДПС събират 130 депутати, ако всички бъдат в залата. Бройката е достатъчна, за да започне заседанието. Идеята на правителството в оставка е да се вземе нов заем до 5,4 млрд. лв. за решаване на проблемите с КТБ и здравната каса. Кабинетът предлага да се заложи нов дълг от 3,4 милиарда лева.

Парите обаче ще вземе следващото служебно или редовно правителство. От тази сума 500 милиона ще отидат за попълване на недостига в хазната, 225 милиона за здравната каса, останалата част - за спасяването на Корпоративна търговска банка и други трезори, ако се наложи.

Кабинетът предлага като още една застраховка за банките, осигуряване на допълнителна гаранция от 2 милиарда лева пред Фонда за гарантиране на влоговете.