Народното събрание продължава с гласуването на промените в Изборния кодекс. След като вчера депутатите решиха да се гласува задължително, днес продължават дебатите около другите поправки, които ще засегнат вота.

Народните представители трябва да решат ще има ли наказателен вот и как ще изглежда бюлетината. Идеята е това да бъде отразено в нея и да има квадратче "Не подкрепям никого".

От Реформаторският блок обаче настояват  гласувалите по този начин да не се взимат под внимание, когато се  броят гласовете за преминаването на 4-процентовата бариера, от която зависи коя партия ще е парламентарно представено. В противен случай се удрят малките партии.

Томболата отпада като вариант за поощряване на гласуването. Стимули може и да има, но те ще се определят от Министерския съвет.

Вчера при гласуването на промените в Избирателния кодекс на второ четене депутатите въведоха задължително гласуване. В текста е записано, че гласуването е „изпълнение на гражданския ни дълг“.

Санкцията за негласувалите ще бъде отписване от избирателните списъци. Те ще могат да бъдат добавени, при желание, на следващи избори.

Депутатите решиха още, че референдумите няма да се провеждат заедно с изборите. Вотът на референдум няма да е задължителен.

Отпада идеята за район „Чужбина” – българите зад граница няма да могат да пренареждат листите чрез преференциален вот.

„ГЕРБ демонстрираха едно недопустимо отношение към коалиционния си партньор”, заяви Антони Тренчев от Реформаторския блок в кулоарите на парламента. По думите му ГЕРБ винаги ще намерят някое „плаващо, аморфно мнозинство”, което да гласува за дадено тяхно предложение.

Според Цвета Караянчева вчерашното приемане на задължителното гласуване „не е толкова задължително”, колкото се описва от медиите. „Това е първата стъпка, но ще разберем окончателно дали ще е задължително след като се проведе референдума”, допълни тя.

По думите й ГЕРБ били спазили едно от условията на реформаторите, а именно това за активната регистрация. „Ако не гласуваш два пъти, ще бъдеш отписан от списъците, това е активната регистрация”, допълни Караянчева.