Като истински първолаци, българските депутати тръгват на начални курсове на езиково училище от септември.

Обществената поръчка е обявена на 16 април, а оферти са подали петима кандидати. Този, който спечели, ще получи от държавния бюджет 65 000 лева, за да учи депутатите на начален и специализиран английски и немски.

„Всеки има право да се усъвършенства, но поръчката е и за депутати, и за служителите на Народното събрание”, заяви главният секретар на парламента Петя Гладилова.

Оказа се, че интерес вече има от около 76 служители и се очаква и 25 - 30 депутати да се присъединят към курса. Колко са ще стане ясно наесен. Повечето народни представители обаче обявиха, че разходът е неоправдан.

„Естествено, че не е редно, това е някакъв абсурд”, коментира Красимир Велчев от ГЕРБ. Запитан какво може да каже на немски, той отговаря с „Их либе дих, в днешния ден трябва да е за любовта”.

За Камен Костадинов от ДПС „езиковата подготовка е персонален въпрос на всеки депутат”. Той владее английски, немски и гръцки. Първият гръцки израз, за който се сеща председателят на транспортната комисия в НС: „Кало прои - добро утро”.

„Първото, което се сещам, не е за пред камера” – така отговори Павел Шопов от „Атака” на призива на нашия екип да каже нещо на немски.

Според администрацията на парламента, подобни курсове има в повечето държавни институции. Обявата с офертата за 65 000 лева вече е свалена от страницата на парламента.