След като вчера ДПС упрекваше БСП в популизъм, днес заедно гласуваха промените в Закона за енергетиката, предложени от социалистите. Народното събрание прие на първо четене 2 законопроекта на "Коалиция за България".

Първият законопроект се отнася за защита на правата на потребителите, вторият законопроект цели уеднаквяване на дефинициите на "междусистемен газопровод" с европейските директиви, както и създаване на нормативна уредба за морски тръбопроводи за транспортиране на газ извън ЕС.

Единият текст предвижда, когато сметката за електрическа енергия е с над 50% по-висока от средната за период 6 месеца назад, клиентът да има право да оспори сметката и да не я плати, докато не бъде разгледано възражението му.

С измененията се премахва таксата за повторно включване на тока в случай на прекъсване на снабдяването заради неплатени сметки. Предвижда се също ДКЕВР да има право да променя цената на тока веднъж на 3 месеца.

Друга приета на първо четене промяна предвижда да се промени дефиницията за газопровод като по този начин се избегне изискването на Третия енергиен пакет на ЕС, според което всички доставчици на природен газ трябва да имат достъп до газопреносната мрежа на територията на ЕС.

И двата текста бяха подкрепени на първо четене от "Коалиция за България", ДПС и "Атака", а ГЕРБ гласуваха "против" и "въздържал се".

"С днешния закон за енергетиката, който обикаля европейското законодателство, ще бъде изпратен сигнал, който ще бъде разчетен още по-добре в Брюксел в ущърб на България", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него "това правителство е пагубно за България" и колкото по-бързо си отиде, толкова по-добре за българите.