Народното събрание преизбра Евтим Костадинов на председателския пост в комисията по досиетата.134 депутати подкрепиха неговата кандидатура, предложена от ГЕРБ.

Костадинов оглави комисията за разкриване на документите на Държавна сигурност от самото й създаване в началото на април 2007 година, като по това време той бе депутат от БСП. След като новосформираната институция започна дейността си, в червената партия се обособиха няколко крила – подкрепящи и противопоставящи се на комисията и нейната работа.

Като отявлени противници на идеята за разкриването на архивите на ДС се откроиха Румен Петков и Георги Първанов. Като председател на комисията, натоварена със задачата да отвори секретните документи обаче, Евтим Костадинов до голяма степен прояви безпартийност, отстоявайки на натиска на част от бишвите си съпартийци. На няколко пъти той се противопоставя на откази от страна на МВР да предостави исканите архиви.

С днешния вот на депутатите Костадинов и трима досегашни членове на институцията ще повторят 5-годишния си мандат. Тези, които запазват местата си в комисията са Екатерина Бончева и Орхан Исмаилов - издигнати от ГЕРБ, както и Апостол Димитров, предложен от БСП. Бончева влезе в предходния състав на комисията по досиетата по предложение на Съюза на свободните демократи на Стефан Софиянски. Орхан Исмаилов пък досега бе зам.-председател на комисията, но номиниран от ДПС.

В одобрения нов състав на институцията зам.-председателският пост заема отново човек на ДПС - Айруш Хаджи. Той е бил съветник на бившия вицепремиер Емел Етем, а сега е част от ръководството на партията на Ахмед Доган.

За секретар на комсията се назначава Мариана Даракчиева от СДС, решиха още депутатите. Тя е областен председател на СДС в Габрово и водач на листата на сините в града на изборите през 2009 г.

Депутатите гласуваха по общо 10 кандидатури на парламентарните политически сили, като само Валери Кацунов - една от двете номинации на Синята коалиция, не получи подкрепа.

Срещу някои от имената в новия състав възразиха представители на сините. Според тях двама от новите членове, сред които и самият председател Костадинов, имат минало, свързано с БКП и Народната милиция.

Мандатът на предишната комисия по досиетата изтече на 5 април.