Преди да почетат с едноминутно мълчание паметта на депутата от БСП Димчо Михалевски, който почина внезапно във вторник, и да разпуснат пленарното заседание, народните представители успяха да се скарат отново по текстовете на изборния кодекс.

Повод за скандала този път стана видът на бюлетините. ГЕРБ нападнаха БСП с твърдението, че бързат с новия кодекс, защото смятат да манипулират вота с номерирани бюлетини. От БСП контрираха, че така ще се спре играта с допечатките.

„Ще манипулирате изборния резултат чрез купуване на гласове и контролиран вот. В тази зала има много хора, които знаят как се прави това”, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ. „Аз разбирам защо си изпускате нервите, защото ако има шок и ужас, той е сред депутатите от ГЕРБ и тези, които поръчваха допълнителни бюлетини, и тези които участваха в тяхното разпространение, и тези които влачеха чували с бюлетини”, отговори зам.-председателят на Народното събрание и основен автор на Изборния кодекс Мая Манолова.

От ГЕРБ имаха и конкретни предложения как да се защити вота на гражданите и предложиха отлагане на някои текстове до постигане на съгласие. „На гърба на бюлетината да има плътна черна линия, където се отбелязва вота на гражданите, за да остане той таен”, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Те правят внушение за купуване и контролиране на вот на избирателите, а не говорят за практиките за подмяна и фалшифициране на вота на избирателите, което виждахме”, възмути се Мустафа Карадайъ от ДПС.

„Вижда се всеки - кой къса пореден номер и какво пуска в кутията. И вечер СИК-а затваря и започват да се търсят за кой гласувала Айшето, за кой Хасан, за кой Муса”, контрира депутатът Евгени Стоев от ГЕРБ.

Въпреки възраженията на опозицията, номерацията остана, а депутатите почти без дебат одобриха и машинното гласуване.