Българското правителство споделя идеята за открито управление, основано на прозрачност, ускорено навлизане на новите технологии в работата на администрацията и по-широко участие на гражданите в процеса на вземане на решения.

Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на форум на страните-участнички в Инициативата "Партньорство за открито управление" в Дъблин.

Терзиева допълни, че диалогът между институциите, социалните партньори, неправителствения сектор и гражданските движения е приоритет в работата на правителството.

В момента 20 страни от Европа, сред които и България, подготвят своите нови планове, които ще обхващат периода 2014 - 2016 г.

Правителството на Пламен Орешарски от началото на своята работа посочва, че диалогът с гражданското общество и неправителствения сектор е негов основен приоритет, но особено по време на протестите след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС активисти се оплакаха, че властта се среща само с близки до възгледите й организации.

Организации алармираха още, че множеството обществени съвети към различни държавни ведомства, създадени по времето на служебното правителство, практически не действат, а попълването на гражданските квоти не винаги е прозрачно.

Що се отнася до навлизането на технологиите в работата на администрацията с цел по-високи ефективност и прозрачност, навлизането на т.нар Електронно правителство беше отложено отново – този път до 2020 г.