Членовете на контролните органи на работодателските и синдикалните организации, представени в Националния съвет за тристранно сътрудничество, бяха извадени от списъка на лицата, задължени да декларират имущественото си състояние по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

С промените, прието от народните представители днес, от Закона отпада текстът, станал известен като поправката „Янев”. Той беше приет в края на мандата на предишния парламент по предложение на лидера на РЗС, тогава председател на антикорупционната комисия в парламента.

Заради поправката работодателските организации отказаха да участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според поправката „Янев” публично трябваше да бъде и имуществото на лидерите и членовете на ръководствата на политическите партии, които не са парламентарно представени и дори такива, които не ползват субсидии, както и кандидат-депутатите.

Текстът засягаше и членове на регулаторни органи, шефове на енергийни и водни дружества, директори на дирекции в Агенция „Митници”, в НАП, посланици, както и представители на държавата в ръководни европейски органи.

С приетите промени декларациите на лицата по този текст ще бъдат заличени в тримесечен срок, а тези на хартиен носител ще бъдат унищожени.

За отмяна на поправката се заговори още в средата на юни след среща на парламентарния председател Михаил Миков със синдикалните организации. БСП се замислиха за отмяна на поправката, въпреки че я подкрепиха в 41-то Народно събрание.