Депутатите от СДС няма да внесат никаква кандидатура за конституционен съдия. Това обяви пред журналисти народният представител Ваньо Шарков. Това решение отрязва категорично пътя на Петър Стоянов към Конституционния съд.

Бившият президент бе издигнат от председателя на СДС Емил Кабаиванов сред „молба” на премиера Борисов. Депутатите от СДС обаче се възпротивиха бурно на тази идея.

„Тук не говорим за имена. За нас този срам е на ГЕРБ, те направиха сглобката с другите партии, и сега искат някой друг да им измие срама. СДС не е изтривалка на други партии”, подчерта Шарков.

„В понеделник ще има извънредно заседание на НС на СДС. Не сме известени за това какъв е дневният ред. В парламентарната група има двама членове на НИС, които вчера не са били на заседанието, което е взело решение за свикване на НС на партията. Носят се слухове, че някои ще бъдат изключвани от СДС, всички или части от парламентарната група. В това ръководство на СДС, за мое съжаление, има бъзльовци, които дори едно изключване не могат да направят като хората. Заради трохи от трапезата на ГЕРБ, в момента са си заврели главите под масата”, заяви Шарков.

„Емил Кабаиванов никой не може да направи герои, той себе си не може да направи герой. Навремето създадохме СДС, заради свободата. И в момента доста хора не знаят, че го има Кабаиванов”, заяви депутатът по адрес на председателя.

По-късно от партията съобщиха, че в понеделник на НС ще се занимава с номинацията на конституционен съдия.