Парламентарната група на ГЕРБ се оплака от „договорки, тайни разговори и преговори извън залата” между лидерите на „тройната коалиция”. Обяви още, че в парламента „нищо не зависи” от най-голямата група.

Недоволството беше изразено от Красимир Велчев на брифинг в парламента след спорове кой да бъде председател на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО.

ГЕРБ настояха постът да заеме Доброслав Димитров, но в крайна сметка изборът падна върху Четих Казак от ДПС, тъй като движението имало „исторически и съществени заслуги за членството на България в НАТО”, както обясни Йордан Цонев.

Преди да бъде гласуван Казак, Велчев поиска поименна проверка на кворума, а след това депутатите от ГЕРБ излязоха от залата. Зам.-председателят на НС Мая Манолова започна поименната проверка, отбелязвайки всеки видян депутат от ГЕРБ. В крайна сметка се оказа, че има кворум и Четин Казак беше избран за председател на делегацията.

„Чувстваме се като кукли на конци, седим в залата и като независими – нищо не зависи от нас”, каза Велчев.

Александър Ненков от ГЕРБ допълни, че изборът е поредното свидетелство на това как „Атака” подкрепят решенията на ДПС и е израз на „поредното шизофренно поведение от страна на управляващото мнозинство”.

Атанас Мерджанов от Коалиция за България обясни избора с отсъствието на ГЕРБ от пленарна зала близо два месеца и отрече да са се коалирали с „Атака” за гласуването: „Едва сега се сетиха да предлагат своите представители(...) Едва от две седмици насам се сетиха, че в парламента трябва да се работи и техните представители трябва да влязат в съответните комисии”.