Депутатите се съгласиха да се присъединят към новото „политическо приключение”, чийто главен организатор е Яне Янев – а именно разследването на корупционни скандали от близкото минало. Предложението на лидера на РЗС да бъде създадена парламентарна комисия, която да се заеме с изваждането на показ на нечисти схеми по високите етажи на властта, бе подкрепено в пленарна зала.

Така в четвъртък народните представители ще обсъдят създаването й като първа точка от дневния си ред. Анкетната комисия има за задачата да „проучи случаи, при които има факти, данни, документи, аргументирани публични разследвания, включително и прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата".

В предложението на Янев са посочени конкретни случаи, но още в началото на месеца той обяви, че „СПИН скандалът” в БСП, тръгнал от изказване на депутата Антон Кутев, е „ПИН код към грандиозна корупция, която няма аналог за целия 22-годишен преход”. Оказа се, че лидерът на РЗС разполага със записи от СРС, на които присъства Корнелия Нинова, а зад този параван всъщност се криел голям скандал, свързан с напускането на Румен Овчаров от кабинета като енергиен министър по времето на Тройната коалиция.

Обобщавайки намеренията си да сложи край на корупционните практики във властта, Янев заяви в парламента: „Кръгът Р. Овч. се страхува, че ще загуби позиции в съда и прокуратурата и какво ли си вика: „Ако тази комисия си свърши работата, ние закъде сме?”. Кой каквото е надробил, ще си го сърба и не може Р. Овч. и кръгът му да бъдат свещените крави на прехода, трябва някога да се поеме отговорност в България”.

Овчаров истеризирал с гузна съвест

Подел инициативата да се бори с поредните „вятърни мелници”, лидерът на РЗС демонстрира и начални познания по психология. Според него днес Румен Овчаров с друг тон, на по-високи децибели, и видимо уплашен, започнал да истеризира, още преди комисията да е влязла в зала за обсъждане.

„Тази гузна съвест крие зад себе си нещо изключително затворено през всички тези години”, заяви Янев и повтори, че този „СПИН скандал” ще се окаже ПИН код към корупция, която е свързана със стотици милиони.

Няма прошка

В типичния си стил на изразяване лидерът на РЗС каза, че комисиите се създават, за да няма прошка, но все пак посочи, че те не са трибунал и "някой няма да ги закара (обвиняваните от Янев в корупция депутати – бел. ред.) на жълтите павета и да ги сложи до стената, а ще имат възможност да се защитават".

По-рано в парламента Румен Овчаров обяви, че ще подкрепи създаването на комисията, а от БСП предложиха обхватът й на дейност да се разшири с побоя над бившия директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, със случая с бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, с далаверите в горския сектор, със случаите с "Напоителни системи" и с "Булгартабак".