Народното събрание по план днес трябваше да обсъжда провеждането на референдум за промени в изборното законодателство: избирането на депутати мажоритарно, въвеждане на електронно гласуване и задължителен вот.

Заседанието обаче се провали: депутатите от "Атака" не дойдоха на работа, а ГЕРБ обявиха, че няма да се регистрират, защото отговорност на управляващите е да осигуряват кворума.

ГЕРБ не очакваха, че БСП ще подкрепи задължителното гласуване. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на Народното събрание Михаил Миков.

„Сега се опитват всячески да блокират референдума или да го употребят заедно с изборите само и само да си вдигнат активността, защото смятат, че тази истинска гражданска енергия ще отиде в партийна полза на ГЕРБ”, допълни Миков.

Запитан дали утре ще бъде гласуван вотът на недоверие към кабинета "Орешарски" председателят на парламента отвърна, че гласуване по проведените вчера дебати е планувано и трябва да се проведе.

"Денят трябва да започне с това, ако има кворум", посочи Миков и добави, че ако тези, които са поискали вота на недоверие ги няма, няма да има гласуване.

Веднага след вота Михаил Миков смята да предложи и разглеждането на предложенията за произвеждане на референдум, които трябва да се проведат днес.

"Много е интересно дали тези, които искат вот на недоверие ще дойдат да го гласуват, както и ще дойдат ли тези, които искат да се разгледа референдумът в зала - другото са приказки за пред вас", коментира с усмивка Миков пред журналистите.

„Няма нищо общо със здравата политическа логика да искаш референдум, когато дойде време да бъде обсъждан и насрочен, теб да те няма”, коментира Антон Кутев от левицата. По думите му това означава или раздвоение на личността, или подла политическа спекулация.

„Нямам представа до кога ще работи това Народно събрание, ние сме заявили позиция за възможно най-бързи избори, но нали, за да станат избори, трябва да се решат няколко ключови въпроса”, коментира още депутатът от Коалиция за България.

ГЕРБ не бламира Инициативния комитет /ИК/ за референдум за изборните правила, но ще влезе в зала при ясни дата за предсрочен вот и закони, с които се синхронизира нашето право с това на ЕС.

Така зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни пред журналисти в Народното събрание тактиката на групата в рамките на този парламент.

Така в 9:00 часа заседанието не започна, а председателят Михаил Миков заплаши депутатите с извънредно заседание след седмица, тъй като въпросът с рефенредума е важен.

При повторната проверка се регистрираха само 112 народни представители.

Предложенията за промени в изборното законодателство бяха лансирани от президента Росен Плевнелиев в началото на годината, инициативен комитет събра и подписи за допитването. Въпреки това, темата за задължителния вот стана актуална чак след раздора между БСП и ДПС.

Председателят на парламента Михаил Миков покани президента Росен Плевнелиев да запознае НС с мотивите си за искания референдум. Държавният глава отказа с мотива, че още преди месеци е изложил позицията си.