Депутатите няма да контролират изразходването на средствата от бюджета за оградата по границата с Турция, след като предложението на ГЕРБ за създаване на временна комисия бе отхвърлено в четвъртък. Повече от три часа дебати вчера не успяха да убедят народните избраници от подкрепящите правителството партии в необходимостта й днес.

Преди ден по време на дискусията министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че вече са направени няколко проверки, които са констатирали пропуски и ще издаде заповеди за налагане на наказания. Министърът обаче посочи, че няма констатирани закононарушения или отклоняване на средства.

„Допускам, че в решението за тази инициатива голяма роля играе политическата предубеденост към правителството и мен”, каза Найденов и допълни, че вносителите на проекторешението създават нездрава атмосфера около армията и Министерството на отбрана, "прикривайки се с фалшива загриженост".

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че ги няма едни 5 милиона лева и трябва да се разбере за какво са използвани, понеже е определено, че проектът е за 5 млн. лв, а се е оказало, че са необходими около 9 млн. лв. „Видно е, че тук има далавера”, коментира той.

След като решиха да не се занимават с 30-километровото съоръжение в зоната за отговорност на ГПУ-Елхово и ГПУ-Болярово при РДГП-Елхово, депутатите се отдадоха на обсъждането на първо четене на промени в Изборния кодекс.