Кариерното развитие на членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него бе спънато от депутатите под натиска на президентско вето. Народните избраници решиха да няма бонуси за хората, били част от двете институции, след като гласуваха повторно промените в Закона за съдебната власт. Така те потвърдиха приетото вчера становище на правната комисия.

Законът, който по начало бе спорен, тъй като мина през парламента въпреки пренебрегнати препоръки на Европейската комисия по текстовете му, предизвика политически спор на високо ниво веднага след приемането му.

Макар че управляващото мнозинство от ГЕРБ прокара промените, пръв срещу тях се заговори президентът Росен Плевнелиев. Ден след приемането на закона той обяви, че не е съгласен членовете на сега действащия ВСС да избират следващия главен прокурор. Държавният глава обяви несъгласието си с ясна заявка да върне текстовете.

След него в диалога на тема „Закон за съдебната власт” се включи и премиерът Бойко Борисов, който обаче възропта срещу друга привилегия, която дават текстовете – именно кариерните бонуси. Силно разтревожен от липсата на справедливост, министър-председателят заяви, че очаква в рамките на няколко дни президентът, с когото били на едно мнение по въпроса, да наложи първото си вето.

Напълно логично за политическата картина в България, в която нееднократно са вземани решения, препоръчани от премиера, държавният глава върна части от закона, но не тези, които притесняваха него, а тези, разтревожили чувството за справедливост на Борисов.

Какво накара президента да насочи погледа си към текстове, различни от първоначално заявените от него, и защо се стигна до действия на принципа „след дъжд качулка” никой от висшите управници не обясни.

Липсата на алтернатива отказвала магистратите от членство във ВСС

По време на повторното обсъждане на промените правосъдният министър Диана Ковачева отново настоя, че „колегите, които са се посветили на административна работа, но все пак свързана със съдебната система”, трябва да имат възможност за изкачване нагоре в йерархията. Тя допълни, че ще бъде направен опит есента да се предложи вариант за атестиране на членовете на ВСС.

По думите й предложението за покачване с една степен в кариерното развитие било обосновано от това, че магистратите се демотивирали от липсата на алтернатива и по тази причина се отказвали да кандидатстват за членове на ВСС.

„Тъй като няма ред за атестиране на членовете на ВСС, няма критерии и не е изяснен въпросът кой да ги атестира, решихме да направим тази възможност като стимул, за да привлечем по-млади и активни хора. Членовете на ВСС не заслужават да бъдат блокирани в своето кариерно развитие. Всеки съдия и прокурор има право да се развива професионално”, заяви Ковачева.

Овце ли са, хора ли са?

Фундаменталното питане бе поставено от съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов, който видя непоследователност в думите на Ковачева:

„Защо хората отиват на висока публична длъжност, какво правят там – това е ключов въпрос. Г-жо министър, аз такова разсъждение, такава непоследователност не мога да разбера. Не може групово да третирате хората, когато става въпрос за бонуси, тъй като това са различни хора, по различен начин носят дълга си. Те не са овце, че да се погрижите за всички. Коя сте вие да им обещавате каквото и да било? Това е абсолютно нелогично и няма нищо общо с ценностите на демокрацията”.

„Театър, в който не е ясно кой каква роля играе”

„Червената” опозиция видя обслужване на чужди интереси. „Не казвам, че ще се създаде по-добър ВСС с промените в закона. Това ще зависи от тези, които номинират и избират членовете. Особен интерес вече към участие в работата на ВСС, на Инспектората с висок професионализъм и морални качества няма. Ще отидат хора, които ще обслужват други интереси, не на обществото”, заяви Михаил Миков от Коалиция за България.

Колежката му Мая Манолова бе раздвоена в мнението си по закона, обясни го с невежество или силни актьорски умения. Според нея става въпрос или за „тотално непознаване на правната система”, или за „театър, в който не е ясно кой каква роля играе”.

„Както от ГЕРБ могат да пазаруват депутати, кметове и други представители на властта от други политически сили, сега могат да направят това и с членовете на Висшия съдебен съвет. Този път от ГЕРБ удариха на камък, защото във ВСС се оказаха здрави партийни другари и не се подадоха на натиск, защото не сработи схемата – сегашният ВСС да избере послушния избран от ГЕРБ главен прокурор”, коментира Павел Шопов от „Атака”.

За ДПС пък първото президентско вето ще остане в историята като „поръчано” от управляващата партия. „Този политически акт за узаконяване на кариерни бонуси беше насочен не към това да се създаде по-качествен ВСС, защото ако това беше така, текстът щеше да спре дотук, както беше в първоначалния му вид. Тази поправка беше насочена към създаването на механизъм за влияние върху поведението на членовете на сегашния ВСС”, каза от парламентарната трибуна Христо Бисеров.