Парламентът прие на първо четене Законопроект за управление на системата за защита на националната сигурност, внесен от Министерския съвет. За него гласуваха 104 депутати, 10 бяха против, а 14 се въздържаха. Законопроектът бе одобрен от депутатите от ГЕРБ, част от независимите и един от Синята коалиция. Коалиция за България беше против, ДПС се въздържаха, а депутати от Синята коалиция гласуваха против и въздържали се.

Красимир Ципов от управляващата партия определи днешния ден като финал на една дълга работа по изготвянето на целия пакет от законопроекти. „Не може в 21 век да съществуват специални служби, чиято дейност да не е законово регламентирана”, каза той, признавайки, че законите имат както силни страни, така и слабости. По този повод Ципов предложи да се сформира работна група от всички парламентарно представени политически сили, в която да участват и представители на неправителствения сектор, за да го подобрят.

Вицепремиерът Цветан Цветанов отбеляза, че за първи път от 23 години в парламента са внесени законопроекти за службите за сигурност. „ За нас беше изключително важно да имаме подобен основополагащ документ, който да положи основите за създаване на закони в сектора за сигурност и да въведе прозрачност в дейността на службите. С приемането на тези законопроекти ще затворим страницата на липсата на закон, който да регламентира НРС, "Военна информация" и НСО”, обеща той.

В лична опозиция на вицепремиера застана съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Той обяви, че те няма да подкрепят, тъй като нямат доверие в екип, който го е изготвил, и в Цветанов: „Законът в този вид е закон за Съвета за сигурност при МС и напълно отписва ролята на Консултативния съвет по национална сигурност към президента”.

Ангел Найденов от Коалиция за България заяви, че не са изчистени дефинициите в законопроекта, като национална сигурност, криза, риск, заплаха, посегателство, ситуационен център. „Този законопроект е частично закон за защита на системата за национална сигурност и то само за управлението на тази система”, обясни той и добави, че не е добре дефиниран парламентарният контрол, а гражданският е само пожелателен.

„Мечтата на службите от 23 години е да няма контрол от едно място”, коментира Христо Бисеров от ДПС, призовавайки да бъде обединен на едно.

Според Венцислав Лаков от "Атака" обаче в Съвета по сигурността към премиера президентът няма да има право на глас, с което безсмислено се орязват правомощията на върховен главнокомандващ. Като слабост Лаков посочи липсата на представителство в съвета и на Народното събрание.