Депутатите приеха на първо четене поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които да се премахне статутът на вечния обвиняем и да се дисциплинират разследващите органи да приключват работата си в срок.

Председателят на парламента Михаил Миков обясни какво се цели с промяната: „С предлаганото от нас решение се премахват корупционните практики. Трябва да има разумни законови рамки. Намаляването на разумните срокове за развиване на съдебния процес ще дисциплинира прокурорите и ще осигури правата на българските граждани. Предлагаме и да се повиши качеството на досъдебните производства. Някак си в страни остава функцията надзор над съдебната власт. В НПК трябва да се въведе задължение прокурорите да провеждат бързо производство, а когато е необходимо да се представят мотивите на прокурора защо не прилага бързо и незабавно производство”.

„Червеният” депутат Филип Попов допълни, че по този начин ще се осигури правото на справедлив и бърз процес.
Христо Бисеров от ДПС припомни, че действащият НПК е стар – от 2003 година: „Тогава създадохме глава 26, която определи ясни критерии и срокове. Тази глава действаше много успешно до момент, в който Цветан Цветанов не поиска промени. Една от първите промени, които поиска той, е премахването на цялата тази глава 26. От тогава нашето усили да възстановим глава 26 не е престанало. Днес искаме да я възстановим, за да приведем българския наказателен процес в съответствие с европейския”.

Депутатите приеха и процедурно предложение срокът между гледане на първо и второ четене на законопроекта да бъде намален от седем на шест дни.