Без дебати депутатите приеха на второ четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства. Специализираната структура СДОТО, която основно прилага СРС, ще бъде изведена от щ МВР и ще бъде обособена в самостоятелна държавна агенция към Министерски съвет. Д

Държавна агенция „Технически операции” (ДАТО) ще бъде юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в град София. Възстановява се Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. Националното бюро ще се състои от петима членове, в това число председател и един заместник-председател, които ще се избират от парламента.

Ежегодно до 31 май то ще внася доклад в Народното събрание за своята дейност и състоянието на сектора, включително и за това как се спазват и защитават правата и свободите на гражданите срещу незаконно използване на СРС.

За първи път се въвежда механизъм на контрол чрез бюджета. Идеята е заявителите на СРС чрез своя бюджет да осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на СРС от ДАТО, щом са преценили, че е нужно и са го поискали. Така ще бъде ясно кой за какви разходи носи отговорност и дали тези разходи са били ефективни. Министерски съвет ще регламентира подробно реда и начина на прилагане на този нов принцип.