След 3-часови дебати депутатите отложиха за петък гласуването на двата проекта за промени в Закона за енергетиката. Техни вносители са депутатът от БСП Явор Куюмджиев и група народни представители.

Според текстовете ще се дават повече права на потребителите. Друга промяна е свързана с изграждането на газопровода "Южен поток".

Единият законопроект предвижда, когато сметката за електрическа енергия е с над 50% по-висока от средната за период 6 месеца назад, клиентът да има право да оспори сметката и да не я плати, докато не бъде разгледано възражението му.

С измененията се премахва таксата за повторно включване на тока в случай на прекъсване на снабдяването заради неплатени сметки. Предвижда се също ДКЕВР да има право да променя цената на тока веднъж на 3 месеца.

Друга предлагана промяна предвижда да се промени дефиницията за газопровод като по този начин се избегне изискването на Третия енергиен пакет на ЕС, според което всички доставчици на природен газ трябва да имат достъп до газопреносната мрежа на територията на ЕС.

Според Андон Андонов от ГЕРБ тези промени не само че няма да разрешат проблемите, а още повече ще ги задълбочат. От опозицията са против ДКЕВР да има право на всеки 3 месеца да променя утвърдените цени на електроенергията, тъй като това щяло да обезсмисли бизнеспрограмите на фирмите, чиято дейност изисква консумация на значително количество електрическа енергия.

От ГЕРБ не приемат и идеята за оспорването сметки, с над 50% по-високи от средните. Според тях предложението е дискриминационно, тъй като всеки клиент трябва да има възможност да оспорва своята сметка.

Според Рамадан Аталай от ДПС призивът към клиентите да не плащат за получената услуга, води до анархизъм.