Парламентът единодушно реши на първо четене минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври 2017 г. Внесеният от правителството законопроект беше подкрепен от 187 депутати.

Увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 161,38 лв. на 180,00 лв. представлява увеличение с 11,5%, а увеличението от 180,00 лв. на 200,00 лв. от 1 октомври 2017 г. представлява увеличение с 11,1%.

В резултат от предложената промяна със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

На това ниво ще бъдат приравнени и всички пенсии, които след преизчисляването от 1 юли остават под 180 лв.

В резултат на увеличението броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 547 300 на около 668 000, или около 31,5% от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии.

Необходимите допълнителни средства за увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 180 лв. на 200 лв. са в размер 14,7 млн. лв. месечно. За 2018 г. необходимите средства са около 280 млн. лв.

Дебатите

„От името на БСП заявявам, че с това предложение не се решават проблемите на пенсиите, както и, че тази крачка засяга малко хора, а трябва да се вдигнат всички останали пенсии. Въпреки това ще гласуваме „за”, защото възрастните хора имат право на по-достоен живот и всяко увеличение на доходите им е нещо добро, макар и за само част от тях”, заяви Георги Гьоков от БСП.

„За какво нарушение на принципа на равнопоставеност и солидарност говорите? Към солидарност към 800 000 български пенсионери ли сте против“, запита Светлана Ангелкова от ГЕРБ, а Николай Александров от „Обединени патриоти” предложи на левицата да намери пари за общо увеличение.

Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че предлаганото увеличение е за сметка на дългово финансиране, защото всеки един бюджетен дефицит се финансира с дълг. „Това, което правим през всички години на прехода е, че през пенсионната система решаваме проблемите на социалната политика, което не е най- добрият подход“, посочи бившият социален министър.