Народните представители Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок са внесли жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу отказа на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев да разкрие каква заплата е получавал неговият предшественик Иван Искров. Това съобщиха от Гражданския блок на РБ.

По смисъла на Закона за обществена информация Димитър Радев е длъжен да даде достъп на българските граждани до исканата информация предвид огромния обществен интерес, посочват в своята жалба народните представители.

„На 30 юли т.г. година новоизбраният управителен съвет на БНБ обяви публично методиката и размера на възнагражденията си. Тази информация, както за новоизбраното, така и за предходното ръководство, има обществен характер и би следвало да бъде предоставена”, мотивират се Димитров и Славов.

Те се опитаха да получат информация за заплатата на Искров с питане по Закона за достъп до обществена информация, но Радев им отказа с оправданието, че това са лични данни. Той мотивира отказа и с факта, че за посочения период това е било класифицирана информация като служебна тайна.

Независимият депутат Велизар Енчев обяви в парламента, че заплатата на Иван Искров е била 45 хил. лв. Досега обаче това не е потвърдено официално.