Обвинения във връзки с престъпния свят срещу такива в некомпетентност – в такава атмосфера депутатите обсъждат дали общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев е участвал в нарко канал и дали е свързан с „Кокаиновите крале”. В крайна сметка за обяснение по случая на закрито заседание беше привикан и вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Автокъщата на Алексиев беше претърсена след като при голяма международна операция бяха открити 1400 кг. кокаин в гуми на камиони, участвали в ралито „Париж – Дакар”.

По-късно в интернет се появиха документи, от които ставаше ясно, че председателят на бюджетната комисия в Столичния общински съвет е бил подслушван.

Някои наблюдатели интерпретираха информацията и в друга посока – че Алексиев е бил „пришит” към разследването, за да се търси политически дивидент от замесването му в акцията. Шефът на ДАНС Владимир Писанчев потвърди автентичността на публикуваните справки.

Тон на днешния парламентарен скандал даде Атанас Мерджанов от левицата с декларация, в която се посочваше. че: „След бивш министър на вътрешните работи, подсъдим по няколко дела, началник на предизборния щаб, след общински съветник, заловен с кокаин и освободен от бразилски затвор по неизяснени обстоятелства (...) е редно да се запитаме - това политици ли са или престъпници?”.

Мерджанов бе категоричен, че по време на изслушването на вътрешния министър Цветлин Йовчев във вътрешната комисия е станало ясно, че спекулации по темата, както твърдят от ГЕРБ, не е имало.

Според Мерджанов, класифицираната стенограма от заседанието показва, че зад всяко действие на МВР има сериозни данни от други европейски страни, като част от информацията е била известна и през 2012 г., когато е проведена операцията "Кокаинови крале".

Вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че тя има връзка с акцията "Париж-Дакар".

„Извинете се!”

В отговор от ГЕРБ също излязоха с декларация, прочетена от Цветан Цветанов. Той напомни, че на Алексиев не са повдигани никакви обвинения, призова Мерджанов да се извини и напомни, че общинският съветник може да заведе дело за клевета.

„Защо не давате отговор за цента на оградата на границата, за опит за палеж на врата на полицейския началник в Плевен, кражбите на МПС. Защото информационният обмен в Европол е спаднал с 2 пъти”, запита Цветанов.

Той все пак засегна и темата „Кокаинови крале”, като върна лентата към времето на тройната коалиция: „Важно е да се знае, какво се случи през 2008 година. Италианските власти запознават българските институции за акция за 4 тона кокаин. Трябваше това да стане в сътрудничество с българските власти. Това не се случи заради изтичане на информация от българските власти”.

Йовчев да каже

Двете декларации доведоха до искане на "Атака" да бъде извикан вътрешният министър Цветлин Йовчев, който да обясни на закрито заседание пред всички народни представители какво се случва около кокаиновата афера, в която е замесено името на Орлин Алексиев.

Председателят на парламента Михаил Миков обяви по-късно, че заседанието ще се състои около 19:00 часа днес.