Депутати от 41-то Народно събрание „усетиха гроздето кисело на вкус” в последните си часове на законотворци в рамките на настоящия парламент. Съжаления, разочарования и негативни емоции споделиха народни представители, които макар и част от него, не си спестиха критиките към състава на държавната институция.

„Този парламент си отива без достойнство”, заяви Михаил Миков от трибуната от името на левицата, малко преди по-голямата част от Коалциия за България да напусне пленарната зала.

Снимка: БГНЕС

„В днешното Народно събрание има мнозинство на политическите трикове и комбинации, на дребната политическа аритметика, но не достойнство на реалната политика на българските граждани - това не е Народното събрание, от което България имаше нужда. Не искаме да участваме в този фарс”, подчерта той.

По думите му последните три седмици са били белязани от лъжите на едно отиващо си мнозинство от ГЕРБ и Синята коалиция. А след оставката на кабинета „Борисов” се е работило по безсмислени законопроекти „само и само, за да се инспирират протести и да има една институция, срещу която да се насочва справедливият гняв на хората от бедността, от безработицата, от цинизма на Бойко Борисов и тези, на които дадоха доверие през 2009 г.”.

Снимка: БГНЕС

В тона на пряка критика говори и Христо Бисеров от ДПС. „Най-голямата слабост на парламента е, че това беше парламент на министър-председателя. Виждали сме изкривяване – и при Жан Виденов имаше, и при Иван Костов, но това, че парламентът се превърна в печат на премиера, е най-голямата слабост на това Народно събрание. Това е слабост на демокрацията”, заяви той.

41-то Народно събрание бе определено като „най-слабото” в новата история на България от независимия депутат Стоян Иванов. „Това беше породено от желанието на изпълнителната власт да превърне парламента в прост одобрител на законопроектите. Тази политика се върна като бумеранг. Видя се какво се случи – някои си въобразяваха, че те ще са целите в бяло, а ние тука вътре ще сме целите оклепани. Върна се върху тях”, коментира Иванов, давайки оценка на работата на парламента „3 минус”.

Снимка: БГНЕС

Не толкова критичен, колкото разочарован бе съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. „Ще запомня това Народно събрание с пропилените шансове. Като дойдох в 41-ото НС, си мислех за огромния шанс България да бъде променена. Ако за нещо ми е мъчно е, че този шанс беше пропилян”, коментира той.

Нотка на съжаления се откри и сред мнозинството. „Пресолихме супата”, призна председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, обещавайки корекции в политиката на партията. „В стремежа си да добием по-висок авторитет сред нашите партньори в Европа ние станахме прекалено големи отличници”, каза още той.

Снимка: БГНЕС

От положителната страна погледна зам.-председателят на парламента Менда Стоянова от ГЕРБ. „Ниският рейтинг, който има Народното събрание, не е съвсем справедлив”, заяви тя и признавайки някои „не особено красиви случаи”, обясни оценката на хората с непознаването на работата на НС.

„Въздържам се да слагам числови или други оценки, защото работата беше разнопосочна. Имаше много добри моменти, имаше много добри законодателни решения, имаше и по-лоши, имаше и грозни сцени на противопоставяне. Смятам, че в общи линии 41-то Народно събрание, макар и с по-скъсен мандат, успя да изпълни своите задачи”, обобщи тя.