Предишните два вота – и парламентарният, и местният, показаха голямата трудност, която имаме при провеждане паралелно на избори и референдум. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова, след като вчера стана ясно, че референдумът, иницииран от „Шоуто на Слави”, ще бъде разделен от президентския вот през есента, като допитването ще се проведе насред лятната ваканция.

На последния местен вот имахме населени места в отделните общини, в които имаше два референдума и един избор. Това доведе до изключителни трудности при обработката на документите, дори се оспори на места и достоверността, посочи тя.

По думите й става дума за различна документация и различен тип вот.

„Не бива да я разглеждаме демокрацията като безплатна услуга, бих предпочел да има ясен вот за съответните избори и ясен вот за референдум, за да няма смесване”, посочи и Чавдар Георгиев от БСП. По-добре е да се отделят бюджетни средства и да дадем възможност за самостоятелно волеизявление, отколкото да смесваме нещата, изтъкна той.

Идеята на референдума е резултатите от него да бъдат вплетени в следващия избор, разясни Ирена Соколова. Ще имаме 3 месеца, за да може ако задължителното гласуване бъде одобрено, да бъде съвместено в изборите през есента, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

Сценаристът на „Шоуто на Слави” Тошко Йорданов обаче коментира, че тези доводи са жалки. „Избори 2 в 1 е имало и ще има. Дали избираме президент и същевременно правим парламентарни избори, документацията също е различна. Да не говорим, че на парламентарни или местни избори има много повече бюлетини и партии. На референдум има една бюлетина и за избори за президент има само една”, допълни той.

Проблемът не ви е задължителното гласуване, а мажоритарният избор, намаляването на субсидията, обърна се той към депутатите в студиото на „Тази сутрин”.

Според Чавдар Георгиев от левицата не е добро решение да се направи отделен избирателен район за българите в чужбина. По думите му няма как да равнопоставим хората, които живеят в чужбина и са български граждани, с тези на територията на страна. Тук държавата упражнява своята власт, има възможност да организира по определен ред изборния процес, а в чужбина това няма как да стане, аргументира позицията си той.