В началото на следващата година да бъдат огласени имената на лицата и фирмите, довели до кризата в КТБ и описани в доклада на "Алекс партнърс" - международната фирма, разследваща банкови фалити.

Това обещаха пред медиите в парламента депутатите Валери Симеонов от Патриотичния фронт, Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ.

Вчера четиримата са поискали среща при министъра на финансите Владислав Горанов със синдиците на банката и с представителите на фонда за гарантиране на влоговете, за да получат информация докъде е стигнало разследването по случая, възложено на "Алекс партнърс".

Най-спешното е в началото на следващата година, когато се оповестят първоначалните данни, сред тях да има списък с имената хората на висши държавни длъжности, които са замесени в аферата КТБ, подчерта Мартин Димитров.

Искаме публичност на международното разследване за КТБ, няма нищо за криене, обяви той. „Представете си, че там фигурират съдии, които гледат впоследствие дела, свързани с КТБ, депутати, които пишат банково законодателство”, каза още депутатът от РБ.

Още миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че докладът на международната фирма, която разследва паричните потоци на трезора на Цветан Василев, - е готов.

Заради клауза за конфиденциалност обаче, документът остава тайна. В доклада ще бъдат описани основните причинители за кризата, както и лицата и фирмите, които стоят зад тази мащабна далавера.

Методи Андреев уточни, че при разговорите от Фонда за гарантиране на влоговете са ги информирали за постигнато съгласие с "Алекс партнъс" да бъде предоставен на обществото резюмиран доклад. Народните представители обаче настоявали в него да са имената на публичните личности по Закона за Сметната палата, които биха могли да бъдат замесени в тази далавера.

Валери Симеонов разясни, че съгласно практиката на всички проверяващи фирми, информацията не се изнася, а се предоставя на възложителя - Фондът за гарантиране на влоговете/ в случая/ и прокуратурата. В резултат на нашите действия и посещение всички имена, фирми, личности, независимо от какъв ранг, които не са предмет на съдебно преследване, ще бъдат изнесени пред вас, увери съпредседателят на ПФ.

Очаквало се това да стане в началото на следващата година, налице било и съгласието на синдиците и на фонда, а депутатите били гарант.