Депутати и министри осъмнаха с по-високи заплати. Причината - парламентът не е успял да гласува замразяването на възнагражденията на народните избраници, които от 2009-а са средно 2196 лева месечно. От ГЕРБ обещаха, че пропускът ще бъде поправен в най-скоро време.

Според правилника на парламента заплатите на депутатите са колкото три в обществения сектор. Тъй като през септември средното възнаграждение е било 816 лева, така депутатите през януари трябва да вземат над 2400 лева.

От Брюксел зам.-председателят на групата на ГЕРБ в НС Димитър Главчев заяви, че техническият пропуск ще бъде изчистен. „Има решение от политическото ръководство на партията и през 2013 година да бъдат замразени, предстои да бъде внесено и от колегите”, каза Главчев.

Решението да бъде подновено замразяваното на депутатските заплати ще бъде внесено в парламента, ако не тази, то другата седмица. Решението може да бъде със задна дата.

Има обаче депутати, които вече са взели по-високите си заплати, но може да им се наложи да върнат надвзетите суми.

Избраният от Варна независим народен представител Димитър Карбов този месец е получил с 270 лв. повече. По думите му тази сума няма как да бъде върната, но по решение на депутатите може да бъде дарена за хуманни цели.

Тъй като заплатите на властта се изчислява на база на депутатските заплати, президентът например, който получава две заплати на народен представител, ще трябва да получи вместо 4392 - с 500 лв. повече. Премиерът и шефът на парламента, които получават с 55 на сто повече от депутатското възнаграждение, ще получат за януари с около 390 лв. повече.