Гръцкият сценарий е опасно внушение за България. Няма как да се сравнява българската икономика с държава, която има 130% публичен дълг – неоснователно се размахва плашилото на гръцкия проблем.

Така депутати от БСП и ДПС коментираха пред bTV изказвания на анализатори от последните дни, направени с оглед на това, че правителството се впуска в допълнителни социални разходи и така ще се увеличи дупката в бюджета. По този повод червеният народен представител Корнелия Нинова увери, че няма да има увеличаване на данъците и външния дълг – хазната щяла да се попълни чрез повишаване на събираемостта на приходите, главно на ДДС и акцизи.

„Един милиард лева от несъбраните приходи идва от НАП и Митници. Прави се вътрешно разместване на парите за отделните министерства. Засега актуализиране на бюджета не е предвиден”, посочи Нинова.

Представителят на ГЕРБ и бивш заместник-министър на финансите Владислав Горанов видя в действията на кабинета по отношение на публичните средства „хитър ход”. Според него, „ако социалистите направят актуализация на бюджета в този момент, това значи да признаят, че обещанията от предизборната им кампания са били популистки и нереални”.

„Сега ангажирате ресурс за по-високите майчински, а наесен ще увеличавате бюджета на социалното министерство”, добави Горанов.

Той призна, че замразяването на майчинските от кабинета „Борисов” е било грешка, обусловена от два фактора – разчет на държавните пари до стотинка, както и разчитане на факта, че строене на детски градини е по-отговорната и важна задача. „Просто едната социална политика замени другата, което беше грешка”.

Николай Александров от „Атака” обясни, че партията му предприема важна стъпка за финансите, но не на държавата, а на партиите – намаляване на субсидиите от 12 на 9 лева на глас. В студиото на „Тази сутрин” представителите на БСП и ДПС не се ангажира с подкрепа на мярката.

Александров подчерта също, че категорично не са водени разговори с формацията на Волен Сидеров за назначаване на областни управители и техни заместници от Атака. За такива дебати между националисти и социалисти намекна Владислав Горанов.