Народният представител от ГЕРБ Димитър Гамишев е подал оставка.

Преди дни НАП е започнала данъчна проверка срещу него. Според информацията той е прехвърлил своя фирма със задължения на дружество, управлявано от малоимотен гражданин.

Според опозицията фирмата на Гамишев дължала на хазната 200 хил. лв. Фирмата ми имаше 0 лв. задължения, когато беше продадена, купувачът не е малоимотен, коментира в кулоарите на парламента Гамишев.

Наша проверка в търговския регистър показва, че купувачът на фирмата на Гамишев е  "Файнест Асошиътс" ЕООД, собственик е Георги Георгиев, който става и управител на дружеството на Гамишев. Същото лице по данни от търговски регистър участва в още над 100 фирми.

Димитър Гамишев няма да бъде ръководител на общинската структура в Гоце Делчев. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти, цитиран от "Фокус". „Подадена е оставката, тя е в деловодството. Оттук нататък е технология, за да мине за гледане през пленарна зала и да бъде приета“, коментира той.

По-късно в парламента Гамишев посочи, че ще остане лидер на общинската структура. Той добави, че е говорил с Цветанов и го е убедил, че трябва да подаде оставката си. На въпрос за фирмата му той уточни, че са му я купили. „Затова си давам оставката - всичко да мине и да излезе наяве", допълни депутатът в оставка.

Цветанов коментира още, че той е поискал да си подаде оставката, тъй като не е предполагал какво може да се разрази като отзвук. Според него Гамишев е показал достойна постъпка от гледна точка на морала. Цветанов каза, че депутатът го е информирал, че при влизането си в политиката е решил да се освободи от бизнеса си. „Тогава е прехвърлил фирмата си“, посочи Цветанов. По думите му Гамишев е познавал човека, на когото е прехвърлил фирмата си, но не като малоимотен и не е предполагал, че по този начин ще се изтълкува и спекулира в публичното пространство. Цветанов и допълни, че от разговора му с Гамишев е станало ясно, че когато е прехвърляна фирмата не е имала задължения.

„Народният представител Димитър Гамишев от политическа партия ГЕРБ олицетворява лицемерната политика на ГЕРБ, ако си алчен на ГЕРБ можеш да не плащаш данъци, да извършваш контрабанда, да пренасяш суджуци”, посочи Николай Бошкилов от БСП.

От ГЕРБ защитиха решението на съпартиеца си. „За пореден път и при най-малко съмнение за народни представители, хората сами депозират своите оставки, не чакат да приключат проверки, не се крият зад имунитети, а веднага напускат организацията”, заяви Гърневски.

Гамишев има условна присъда за убийство на човек през 2014 г. при пътен инцидент.