Георги Марков напуска ГЕРБ и става независим депутат. Това обяви председателят на Народното събрание Михаил Миков преди началото на днешното извънредно заседание. Марков е подал заявление за това.

Преди началото на заседанието в кулоарите депутатите от ГЕРБ Красимир Стефанов и Ивайло Московски казаха, че решението на колегата им е лично и не са запознати с мотивите. Според Красимир Велчев пък е морално да застанеш пред хората, с които си работил, и да кажеш с какво не си съгласен. Предварителни разговори или изказвания с намек за подобен ход и за несъгласие обаче не е имало от страна на Георги Марков.

Партията на Бойко Борисов вече ще има 96 народни представители в парламента. „С г-н Борисов не съм говорил, че напускам. В 11 ч вчера занесох заявлението за напускане”, поясни по-късно  самият Марков пред БНР.

„Към г-н Борисов, г-н Цветанов нямам нищо. Аз имам проблеми с тези хора, които ръководят Парламентарната група – „дружинните ръководители”, допълни депутатът. Той не каза кои са, но обясни: "По-известните, да речем. На първия ред". По думите му трябва да има партийна дисциплина.

„Не съм подстрекавал и не съм карал никой от групата да напуска. Това решение съм си го взел сам”, категоричен беше Марков. По повод дебатите, че без него в редиците на ГЕРБ кабинетът вече не се нуждае от гласът на „Атака”, Марков заяви: „Ако някой се е надявал аз да бъда този един глас, който ще помогне на управляващата коалиция, не съм аз този един глас”.