Председателят на парламента може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три, народен представител, който упражнява насилие в пленарна зала или сградата на Народното събрание. Това решиха депутатите с приемането на текстове от правилника на Народното събрание.

Досега правилникът предвиждаше подобна санкция само за призоваване към насилие, оскърбяване на Народното събрание и държавния глава и повторно гласуване с чужда карта.

Текстът беше дописан по предложение на депутата от ДПС Четин Казак и с последвала редакция от Мая Манолова от Коалиция за България. Казусът саморазправа не е обхванат никъде, аргументира се Четин Казак. Според него с още по-голяма сила трябва да бъде санкциониран народен представител, които извършва действия на саморазправа в пленарна зала или в сградата на Народното събрание.

Началото на работата на 42-ия парламент бе съпътствано от полу-сблъсъци, които обаче се разминаваха само със словесни провокации. Сред основните участници и намесени в тях бяха депутати от „Атака” и ГЕРБ.

Всеки месец на интернет страницата на Народното събрание ще се публикува информация за неооправданите отсъствия на народните представители от заседания на постоянните комисии, подкомисиите, работните групи и от пленарни заседания. Информацията ще се публикува не по-късно от седем дни след приключване на месеца, за който се отнася.

Под "присъстващи" при тайно гласуване се разбира участвалите в гласуването народни представители. Под "присъстващи" при явно гласуване се разбира броят на народните представители, които са се регистрирали при започване на гласуването, записаха депутатите в правилника.

„Не сме си позволили да даваме нова различна редакция на тази от 41-то Народно събрание заради многобройните спекулации на тема кворум”, обясни Мая Манолова.