„Нашата коалиция не е създадена, за да ратифицира тази конвенция” – по този начин депутатът от „Обединени патриоти”/ВМРО д-р Калин Поповски отговори в студиото на „Лице в лице” на въпроса дали гласуването на Истанбулската конвенция може да доведе до сътресения в управлението.

Документът предизвика сериозна полемика даже вътре в правителството, където се оказа, че 8 от министрите имат опасения, че под прикритието на по-добра защита за жертвите на домашно насилие всъщност външни сили се опитват да въведат третия пол и да узаконят еднополовите бракове.

„Ако мине без нашите гласове не вярвам да създаде толкова сериозен трус”, коментира Поповски. По думите му за излизане от управлението може да се говори по-скоро при сблъсък с ГЕРБ например за бюджета.

Като лекар той призна, че има хора, при които човек се ражда като представител на единия пол, но изглежда като представител на другия. В същото време депутатът подчерта, че говорим за изключително малко подобни случаи.

Поповски обясни, че според филолози конвенцията „отваря вратичка” всеки да може да се определя като мъж или жена след пубертета си, а това не е приемливо „понеже ние сме консервативна партия и коалиция, изповядваме консервативните християнски ценности”. Според него е „все едно”, че евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки не е гласувал „против” конвенцията, а само се е въздържал в ЕП.

По думите му знакови фигури от ГЕРБ като бившият конституционен съдия Георги Марков и Вежди Рашидов са против документа и вероятно ще има и други. Нямало и официална позиция на БПЦ.

"Премиерът би променил мнението си като чуе обществения натиск срещу ратификацията", смята д-р Калин Поповски.