Десницата си прави харакири, защото Радан Кънев е най-знаковата фигура в парламентарната група, коментира пред журналисти в Народното събрание Румен Христов от СДС, част от Реформаторския блок.

Той не одобрява излизането от пленарната зала вчера на лидера на ДСБ при гласуването на спорни текстове от промените в Конституцията. Не ми направи добро впечатление, защото един лидер остава заедно с останалите в екипа и казва гласуваме така или така, обясни Христов, като добави, че е било редно да остане, защото е неформалният лидер на ПГ.

Решението дали ще си подаде оставката като председател на земеделската комисия, ще го вземе днес НИС на СДС, предстои и председателският съвет на Блока да се събере, стана ясно още от думите му.

Мисля, че формулата РБ е успешна, нашето споразумение е за цял цикъл от избори, предстои президентски вот, нека да приключат и тогава ще решим какво правим, добави Румен Христов. Според него няма причини Блокът да се разделя.

Като за човек, който през годините е участвал в политическия живот, емоционалните решения не са най-доброто нещо, отбеляза депутатът. Той подчерта, че десницата си е правила няколко пъти знакови харакирита, от които не е спечелила.

Христов напомни за Филип Димитров и неговата оставка, коментирайки, че пет години след това България е била "хвърлена на кучетата". Така че прибързаните решения не са добра реакция, обобщи политикът, цитиран от БТА.

Той смята, че най-добре е да има разговор в самия РБ като цяло, да се анализират плюсовете и минусите от крайни действия и тогава да бъде взето най-доброто решение за избирателите на десницата.

Въпросът е какво носи, ако сме в опозиция на обществото - като участваш в едно управление, имаш възможност да помогнеш на своите избиратели, да бъдеш катализатор, да придвижваш неща, които са важни и по отношение на реформите, смята Румен Христов.

Въпрос на преценка е от гледна точка на дългосрочната стратегия на десницата, смята политикът.