Депутатът от ГЕРБ Вяра Петрова подава оставката си като народен представител и като общински координатор в Карнобат, съобщиха от пресцентъра на партията.

В заявление до Изпълнителната комисия тя твърди, че след произнасяне на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и при констатирани нарушения ще депозира оставката си като народен представител и пред Народното събрание.

Сигналът срещу нея бе подаден в началото на ноември в парламентарната Комисията за корупция от БСП. В него „червените” заявиха, че Петрова е оказвала натиск върху регионалното бюро по труда, за да може Центърът за професионално обучение към сдружение "Насърчаване на заетостта" в област Бургас, който е собственост майка й, да спечели проекти.

Сдружението е лицензирано през април и оттогава досега е усвоило около 700 хил. лв.: 400 хил. лв. по схема "Адаптивност", 100 хил. лв. по схема "Развитие", по "Първа работа" - 18 600 лв. и още 180 хил. лв. за образователна интеграция на ученици от етнически малцинства.

От партийното ръководство ще решат дали да приемат оставката, след като се запознаят с всички факти и обстоятелства от проверката на Комисията за конфликт на интереси.

Вчера обаче председателят на комисията Яне Янев обяви, че не вижда данни за корупция и прехвърля случая на държавната комисия за конфликт на интереси, водена от Филип Златанов.

Шефът на парламентарната група на управляващата партия Красимир Велчев определи подадената оставка като показателна за „новия морал в политиката, за които ние често говорим”.

„След заседанието на комисията председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов беше категоричен, че единствен правилен изход на този етап е тя да си депозира оставката. Тя ще бъде разгледана в парламента евентуално, ако се докаже, че тя има вина и умишлено действие от нейна страна. Ще изчакаме. До две седмици комисията ще излезе с решение по случая и ще разберете окончателното решение”, заяви Велчев.